Welkom, je leven is hier!

Welkom… Het is zo’n veel gebruikt woord. Een kort woord met een diepe lading. Wat betekent ‘je welkom voelen’ wat mij betreft? Hoezo vind ik dit zo belangrijk?

Het is een basisbehoefte van iedereen om zich welkom te voelen in het leven. Ik denk dat het een belangrijke voorwaarde is voor een kind om zich te kunnen ontwikkelen tot een zelfstandig mens. Een mens die stappen zet vanuit zijn eigen wensen, talenten, ideeën en gevoelens. Wanneer iemand dit doet, ervaart het leiderschap over zichzelf en zijn eigen leven.

Mensen kunnen hun hele leven met dit thema stoeien. Het is dan ook nogal ingrijpend. De aanleiding is soms helder, maar niet altijd. Ook als gewenst kind met een veilige jeugd kun je (onbewust) een niet-welkom gevoel ervaren. Een kind is dan vaak gevoelig voor oordelen van anderen en vooral bang afwijzing van de omgeving. Allergisch voor ruzie en zorgen over morgen. Het niet-welkom gevoel is te pijnlijk om te voelen (in de buik), dus gaat het kind vaak piekeren (in het hoofd).

Kinderen die hier mee worstelen, snap ik goed. En voor hen ben ik kindercoach geworden. Ieder kind wil gehoord en gezien worden. Het wil de ruimte en vrijheid krijgen om zich te ontwikkelen via zijn eigen weg. Heerlijke aanrommel-tijd alleen of met vriendjes, zelf hobby’s en een studie kiezen, denken-voelen-doen op een eigen manier. Ik gun alle kinderen het ontwikkelen van eigenheid: het ontdekken van eigen talenten, een flink portie eigenwijsheid en grenzen verkennen.

Ken jij het fijne warme welkomgevoel in je leven? Gun jij je kind(eren) dat ook?

Warme welkomsgroet, Esther

Leave a Reply